Rubriky
Aktuality

Okurková marmeláda


Báječný recept pro celou rodinu.

Ingredience:
Dvě okurky (nejlépe domácí), 500g cukru krystal, 1 balíček želatiny.

Postup:
Omyté okurky opláchneme ve studené vodě a oloupeme. Při loupání se snažíme, aby slupky nelítaly všude po chodbě, ale především do odpadkového koše, s čímž mohou mít někteří kuchaři trochu problém. Okurky nyní nakrouháme na jemném struhadle. Pokud máte problém s rozeznáním hrubého a jemného struhadla, dejte se vyšetřit. Pokud nekoupíte vysušenou okurku (což nepředpokládám), počítejte, že vám z nastrouhané hmoty poteče šťáva z dužiny – informace pro ty, které tento fakt velice zaskočí, tak aby se mohli tělesně i duševně připravit. Výslednou hmotu dáme do hrnce, na plotýnku a přivedeme k varu. Přimícháme želatinu a poté přisypeme cukr. Mícháme a stále směs vaříme, aby se vypařila voda a vše nám trochu ztuhlo.
Připravíme si sklenice, které vyvaříme ve vodě. Sklenice zabalíme při vyvařování do utěrky, aby se ničeho nedotýkaly a tak nepraskly. Pozor, vařící voda je vřelá, můžete se opařit (opětovně pro ty, co tato skutečnost zaskočí). Blivajz nalijeme do suchých sklenic, ty pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme schládnout.
Rád bych poradil, k čemu je taková okurková marmeláda dobrá, ale zatím opravdu vůbec netuším. Dobrou chuť 🙂

Přiložená fotodokumentace ZDE.

Niva
7.4.2011