Rubriky
Aktuality Velká medvědice

Cesta do středu země

Mokro, bahno, modřiny, strach a překonání se…

O prodlouženém víkendu se Velká Medvědice vydala na tradiční výpravu Sněm, tentokrát do speleologické chaty mezi Petrovicemi a Týnčany u Sedlčan.

Jak už z názvu Netopýřiho sněmu vyplývá, dozvěděly jsme se něco o netopýrech a hlavně jsme je navštívily i u nich doma – v jeskyních a ve štolách. Ale jak to tak bývá, netopýři ve dne spí …

Hlavní náplň sněmu tedy byla cesta do hlubin země, v sobotu ráno jsme se s naším průvodcem vydaly na cestu, prvně jsme navštívily štolu a v nich spící netopýry, později jsme prozkoumaly Velikonoční jeskyni, kde jsme vlezly do Nového objevu a Verča přejmenovala jednu síň na síň Davyho Jonese, podle krápníkové výzdoby, připomínající jeho chapadla.

Největší zážitek ovšem byla jeskyně hned vedle chaty. Vyfasovaly jsme helmy, overally a s čelovkami na hlavě jsme se vydali do jeskyně. Jelikož jsme měly v plánu dolézt až na samé dno, musela první skupinka cca v 15 metrech pod zemí hodinku čekat, než se z nejníže položené části jeskyně odčerpá voda. Bylo tu úzko, bylo tu mokro, ale stálo to za to…

V neděli nás také čekalo tradiční klání o medvědí zub, které proběhlo v několika disciplínách, které všechny vedla Verča :). Celé klání vyhrála Šerloka, na druhém místě se umístila Julča (nováček!! ) a na třetím místě se umístila Bětka.

3.10. 2012 Verča