Rubriky
Aktuality Středisko Velká medvědice

Rozhovor s účastnicí Jamboree

Rozhovor s Adélou Jordákovou – Letem do časopisu Skauting

Let se spolu s Terkou, Julčou, Žabkou a Večou zúčastnila Středoevropského Jamboree a to jako členka servis týmu. Můžete si přečíst náš rozhovor:-), zkrácená verze byla otištěna také v časopise Skauting, který jste nedávnov dostali do schránek.

Ahoj Lete,

mám pár dotazů:

1. Proč jedeš jako servis tým (ST) na mezinárodní akci?

Let:“Před dvěma lety jsem byla s ostatními z družinky jako účastník na Concordii a všechny jsme byly tak nadšené, že už od té doby jsme počítaly s tím, že následující rok pojedeme jako staff na Jaboree. Tenkrát jsme se seznámily se spoustou jiných skautů z různých zemí, poznaly mezinárodní rozměr skautingu, že to nejsou jen tři týdny v létě na táboře s oddílem:-). Zkusily jsme si nové věci, aktivity a poznaly odlišnosti skautování.

2. Je to tvá první akce v roli IST(mezinárodního servisního týmu)?

Let:“Ano.

3. Co by měli očekávat ti, kteří pojedou jako servisáci na podobnou akci?

Let:“Nejdříve si zvolíš, jaký program chceš připravit, o co máš největší zájem. Mohly jsme pomáhat s programem, který byl rozdělen podle živlů: AQUA-vodní aktivity, IGNIS-adrenalin, TERRA-hikking, AERIS-dobrovolnické aktivity a SKAUT nebo večerní program. Dále MTZ-materiálně technické zabezpečení, SECURITY, FIRS AID, vedoucí subcampu, aj.

My si vybíraly podle schopností, dovedností a znalostí. Např. na AQUA nabírali pouze zkušené vodáky, na TERRU dostali přednost zkušení Slováci znalí horských končin v Tatrách, FIRST AID mohli vykonávat lidi s kurzem první pomoci, atd.

Pak jsme dostávali info jen od vedoucích subcampu a směrem k akci četnost mejlů narůstala.

Ti co pojedou jako staff mohou očekávat relativně méně volného času, než účastnící, což je pochopitelné. Rady dlouho d o noci, řešení problémů za pochodu, zodpovědnost za vedení programu a za jeho úspěšnost.

4. Jak bys popsala běžný den ST na Jamboree?

Let:“Byla jsem v bolu IGNIS, který se odehrával v táboře, konkrétně aktivita SLACKLINE. Jako ostatní „ignisáci“ jsem prcovala od 9.00-12.30h, pak pauza na oběd a pak 14.30-18.00. Třeba TERRA a AQUA odjížděli z tábora na celý den.

5. Pokud jsi měla nějak volno, jak se dalo využít?

Let:“Mohla jsem si vyzkoušet jiné nabízené aktivity. Každý ST měl den volno a mohl vyjet s účastníky na aktivity mimo tábor.

6. Jaké úkoly bylo pro Tebe nečekané?

Let:“Dostali jsme za úkol lámat dřevo na malé kousky, aby se vešlo pod kotel na vaření čaje a aby ho bylo dost na celé Jamboree, takže pořádná hromada:-). Co se týká mé aktivity, nebylo v táboře vhodné místo, čili jsme museli vykácet kousek lesa, posekat trávu, vyčistit zem.

7. Co Ti tvá pozice přinesla do další činnosti v Junáku?

Let:“Máme v oddíle slackline, ale moc ji nevyužíváme, teď to chci změnit a zařadit tyto aktivity do programu.

8. Funguje výměna odznaků, krojů a šátků?

Let:“Na tomto setkání moc ne, protože tu v podstatě nebylo s kým měnit. Bylo to Česko-Slovenská akce, zahraničních skautů přijelo minimim. (ale překvapením bylo asi 50 Irů). Šátky byli ochotní měnit již na začátku a byly hned rozepbrané. Kroje a násivky se neměnili vůbec.

9. Inspiroval Tě pobyt na Jamboree k něčemu novému, budeš dělat něco jinak?

Let:“Jamboree je hlavně o seznámení se zahraničními skauty, poznání odlišností skautování.

10. Potvrdila sis nějaké představy?

Let:“Ano, potvrdila jsem si, že skauting u nás, na Slovensku nebo v Polsku je odlišný od skautingu na západě (Anglie, Irsko, Francie). U nás je klasičtější, hodně přírodní. Na západ je to dle mého nárzoru aktivita pro širší spektrum dětí, víc se to podobá zájmovým kroužkům-větší komfor na táboře,méně náročné aj. Ale to je jen můj názor pozorovatele.

11. Jela by jsi znovu jako ST na mezinárodní akci?

Let:“Určitě ano.

12. Absolvovala jsi dopředu nějaké školení?

Let:“V květnu proběhl informační víkend v Hradci Králové pro členy české ST. Přímo na místě jsme museli absolvovat několikahodinový, poměrně podrobný kurz první pomoci.

13. Co bylo odměnou pro členy ST, byla nějaká odměna?

Let:“Odměnou byl dobrý pocit, když šlo vše podle plánu. Poslední den, po odjezdu účastníků se konala Staff party.

14. Komu by jsi účast doporučila?

Let:“Všem, kteří chtějí poznat nové lidi, vytvořit nová mezinárodní přátelství a nebojí se ničeho nového. Na takových akcí získají novou chuť do skautingu, zjistí, že zavedené věci se dají dělat i jinak, než jsou zvyklí.

15. Máš nějaký jedinečný zážitek?

Let:“Poprvé v životě jsem se zde v rámci programového bloku AQUA svezla na plachetnici. Zrovna vyšlo krásné počasi, mohli jsme skákat do vody. Byla jsem z toho nadšená. Celý program AQUA byl skvěle připraven.

16. Vyzkoušela jsi si něco nového?

Let:“Zmíněnou plachetnici. Naučila jsem se různé hry a dovednosti na Slack lině. Jízda na raftech na umělém kanále byla také nezapomenutelným zážitkem.

17. Viděla jsi na Jamboree nějakou aktivitu, kterou bys použila v oddíle?

Let:“Líbily se mi švédské hry, měli v zásobě mnoho jednoduchých krátkých her pro 2 až 3 lidi, ty jsem si zapamatovala a chci je někdy použít. Bylo skvělé zkusit si rozdělat oheň pomocí křesadla.

Děkuji za rozhovor.

srpen 2012, Věrka a Let

P.S.- rozhovor byl hotov v srpnu, ale neměla jsem čas jej přepsat, až teď:-)