Rubriky
Aktuality Potkani

Den žlutých květin aneb sbírka

na podporu prevence a léčby rakoviny.

Liga proti rakovině provozuje tyto dny již od roku 1997. Tak jako každý rok i letos se oddíl neslyšících skautů Potkani na tento den připravoval.

Oddíl rozeslal pozvánky, kdo by se k nim chtěl přidat a prodejem květin podpořit boj proti rakovině všech druhů – letos proti rakovině střeva. Původ této akce je z Irska – Jedna paní chtěla potěšit svou nemocnou pacientku s rakovinou a koupila jí žluté květiny. Pacientku dárek velice potěšil a pomohl jí. Tak vznikl nápad prodávat žluté květiny na podporu boje proti rakovině, který trvá až dodnes. Každý rok ke květinám jsou připíchnuté stužky v jiných barvách. Letos byly v tmavě zelené, v barvě Irska.

Sešlo se nás v 8 ráno v metru Můstek: Ježi, Janík a výjimečně i já Cvrček s dětmi –Laura, Robin, Lucie, Jolanka, Míša a Klokánek(Tamara). A šlo se prodávat, počasí nám přálo-sluníčko svítilo po celou dobu. Václavské náměstí bylo obklopené lidmi s ranními novinami, ale i tak se našli lidé, kteří měli volné ruce ke koupi. Během dne jsme narazili i na velký žlutý stan, kde naproti nám šla usměvavá paní. Prohlížela si nás a ptala se, zda si nás může vyfotit. Představila se nám jako víceprezidentka Ligy proti rakovině. No, páni. Svolili jsme a rychle jsme ji informovali, že jsme oddíl Potkani neslyšících. 
Kupodivu ji neudivilo, že jsme neslyšící, ale právě to jméno oddílu, to slovo Potkani:-D. Ale pak jsme pokračovali dál v naší práci. Slunce se již pomalu přehouplo k poledni. Nastala změna atmosféry -nálady, teplo, šířil se oddech lidí, kteří odcházeli z práce a do bufetů či restauracích na obědy. 
Vybavuji si jednoho sympatického pána v brejličkách, který mi říkal: „I když moc nekupuji takové věci, ale když vy jste skauti a k tomu ještě máte krásnou světlušku Jolanku, tak si musím od vás koupit kytičku :-).“ Děti to trochu udivilo, a možná i pochopily, že je to tím, že skauting má něco do sebe.

Říkaly si, že jsou rády, že mohou podporovat, i když jsou neslyšící. Především, že zvládají takovou akci, u které mohou oslovit i slyšící většinu naší populace.Nakonec asi kolem jedné nám dobrotivé květinky došly. Sešli jsme se všichni v klubovně, najedli jsme se a začala nám družinovka jak vždy. I když o trošku dříve.

Měli jsme dobrý pocit, že po celé dopoledne jsme dělali něco, co nám není přáno každý den, a to nejen třeba uvolnění ze školy :-P.
Druhý den jsme se dozvěděli, že jsme vybrali dohromady 5.267 Kč, to je ale slušné, ne?

Děkuji vám všem za účast a Pepe, která to zorganizovala.

8.7.13 Křeček