Rubriky
Aktuality Středisko

Čtyřicítka delegátů zvolila nové vedení okresu Prahy 2

V úterý 19. listopadu jsme si na Praze 2 zvolili nové vedení okresu

V Salesiánském divadle se nás k tomuto účelu sešla asi čtyřicítka delegátů, samozřejmě ve skautských krojích. Zahájili jsme skautskou hymnou a rychle prolétli nezbytné oficiality.

(Při pohledu do programu jsme se radovali ze zvyšujícího se časového náskoku oproti plánovanému času).

Poté dosavadní lidé hodnotili postupně práci ve svých funkcích, představovali se noví kandidáti. Samotné volby byly v mnohém podobné jiným skautským volbám – na volená místa se nikdo příliš „nehrnul“, takže jsme často na volené funkce demokraticky vybírali z jednoho kandidáta či jedné kandidátské dvojice. Kdopak to asi bude? Někteří kandidáti byli k funkcím přemluveni, ale byli i takoví, kteří se jich chopili ochotně a s chutí. Ale konec legrace–všichni odvážní, kteří na sebe vzali zodpovědnost a práci (někteří již poněkolikáté), si rozhodně zaslouží naše poděkování a podporu.

Velmi zajímavou součástí sněmu byla předsněmovní diskuze. Na jaře proběhne Valný sněm Junáka a k projednání rozhodně nejsou žádné okrajové banality.

Od ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník, a tak se řeší a pracně formulují nové stanovy. Zásah do stanov je složitý a náročný (Junák je velký a rozhodovací procesy zdlouhavé), takže když už se mění, tak pěkně z gruntu – 2. předsněmovním tématem byla tedy změna názvu.

Foglarovské dilema Losna nebo Mažňák se nám aktualizuje v otázce Jsme skauti nebo junáci? (nebo obojí)?

A třetí, velmi důležité a výbušné téma – vystoupení z WAGGGS (mezinárodní dívčí skautská organizace). Rozebrat podrobněji důvody pro a proti přesahuje možnosti tohoto článku, tak jen krátce: Ústředí si přeje z WAGGGS vystoupit, stačí prý jen tak chlapecká, dnes již koedukovaná mezinárodní organizace WOSM. A v tomto duchu předkládá předsněmovní materiály, které mají jediný cíl – ne předložit argumenty pro a proti, ale přesvědčit skautskou veřejnost ke stejnému pohledu na věc, jakou má ústředí. Už tento samotný fakt popravdě provokuje k přijetí opačného názoru.

Opravdu chceme vystoupit z organizace, ve které figurujeme jako zakládající členové? Chceme oslabit organizaci, která pomáhá dívkám a ženám ve třetím světě? Je pro nás na 1. místě členský příspěvek, který v přepočtu činí 10 Kč na člena? Usnesení „zůstat ve WAGGGS“, o kterém se hlasovalo, bohužel nebylo přijato o 1 hlas (přijaté usnesení bychom poslali jako závazné stanovisko okresu na pražský sněm).

Na rozdíl od setrvání ve WAGGGS panoval jednotný názor ohledně Minewakanova guláše, který se na sněmu podával. Byl vynikající a rychle se snědl. Letošní volební komise byla obzvlášť obětavá, protože během pauzy na guláš sčítali volební hlasy a vystavovali se riziku, že budou o hladu. Altruistický skautský duch ale nakonec zvítězil a guláš ochutnala i volební komise.

Po volbách, guláši a diskuzi už je čas pouze na skautskou večerku. Hlasovat nás ale bavilo, tak se někteří z nás přesunuli do nedaleké hospody hlasovat, zda desítku, dvanáctku nebo čaj.

Více fotografií v galerii.

Sova 5.12.2013

Nabízíme konrétní zážitky a zkušenosti, které třeba já nemám a proto jsem byla ráda, že se o ně někdo podělil a tak mi lépě osvětlil fungování a směrování WAGGGS. Domnívám se, že je dobré si je pročíst a vytvořit si svůj názor na problematiku, neboť čím více máme názorů, tím lépe postihneme situaci. A většinou vše nebývá černobílé…

K nasemu clenstvi ve WAGGGSu a Nekolik poznamek Oba dopisy jsou od bývalé zahraniční zpravodajky, členky DK, místostarostky URJ a nynější vůdkyně Svojsíkova oddílu Hany Bouzkové.

Duvody k setrvani v hnuti WAGGGS je od bývalé NDK a URJ Lili Štrofové z Brna.

Membership of WAGGGS je odpovědí Sally Elkes na dotaz Jana Mrkose (Hondzika), který se po debatě na vůdcovském kurzu optal rovnou ve WAGGGS.

Osazenstvo sněmu bylo věkově vyrovnané:-) aneb pokryli jsme celý skautský věk…