Rubriky
Aktuality Potkani Středisko

Vůdcovský kurz Falconeri není jen tak nějaký kurz

falconeri

o tom se mohli přesvědčit tři vedoucí od Potkanů…

… – Ježi, Smíšek a Oříšek se rozhodli, že si potřebují doplnit kvalifikaci a nechtěli jen tak sedět v lavicích a poslouchat přednášky. Proto se přihlásili na skautský vůdcovský kurz Východomoravské lesní školy Falconeri, kde se, mimo vzdělávání v důležitých vůdcovských kompetencích, také seznámili se skauty a skautkami ze všech koutů České republiky. Pomocí symbolického rámce poznali historii skautského a českého národa. Kurz proběhl ve třech blocích – na jaře bylo úvodní seznámení, v létě tábor a na podzim celá akce vyvrcholila zkouškami, které úspěšně zvládli. V průběhu kurzu museli splnit spoustu úkolů.

Například dát sami sobě vlastní výzvu a tu potom plnit během celého kurzu, vymyslet jednu aktivitu, pomocí které ukážou ostatním účastníkům, jak namotivovat děti do hry, tuto aktivitu zrealizovat a poté získat od účastníků zpětnou vazbu.

 

Dalším úkolem bylo setkat se s pamětníkem období normalizace a udělat s ním rozhovor, pak ho zpracovat a odeslat do projektu Skautské století. A o zážitek z rozhovoru s pamětníkem se podělit se všemi účastníky na posledním víkendu.

 

Další velkou výzvou bylo udělat výpravu s jiným oddílem – společně jsme připravili výpravu se zlínským 18. oddílem Templáři. Společný víkend prožili v Brně, kde měli, mimo jiné, v programu lezení, poznávání města Brna, zajímavým bodem programu byla i střelba z airsoftové pistole a sebeobrana. Jejich symbolickým rámcem byl Agent 007 (viz další článek s fotkami). Celou výpravu pak měli zpracovat ve formě zpětné vazby a prezentovat přede všemi na závěrečném víkendu.

 

V průběhu celého kurzu nám tlumočily čtyři dobrovolnice (Josefína Kalousová, Dana Tučková, Vendula Šantrůčková, Klára Herčíková), které to i přes náročnost tlumočené látky velmi dobře zvládly a oni si, i díky nim, z kurzu odnesli spoustu nových informací a pěkné zážitky.

 

J+O+S: Nyní bychom měli umět lépe plánovat naše skautské aktivity a plnit nejen naše vytoužené cíle v oddíle. Na letním táboře se určitě ukážeme s hezkým a vylepšeným programem pro naše děti. Držte nám palce, ať se nám to všechno podaří!

Oříšek: Nebylo to lehké, ale užil jsem si to a jsem rád, že jsem tam šel a zvládl to.

Smíšek: Jsem ráda, že jsem měla tu možnost, díky skvělým tlumočnicím, se tohoto kurzu zúčastnit a děkuji za nové znalosti a informace, které jistě dále využijeme!

Ježi: Byl to velmi náročný kurz plný inspirace, nápadů a milých lidí.

Odkaz na webovou stránku Východomoravské lesní školy Falconeri: http://www.vmls.cz/

Oříšek, Ježi, Smíšek, 1.12.2013