Rubriky
Aktuality Středisko

XIV. Valný sněm Junáka


Přehled toho nejzajímavějšího z Valného sněmu.

O víkendu 28.-30. března 2014 se ve městě Litomyšl uskutečnil XIV. Valný sněm Junáka. Zážitků, zajímavostí a zpráv je samozřejmě mnoho, ale rád bych vás informoval o tom snad nejzajímavějším a nejdůležitějším, co se na sněmu událo.

Z celého sněmu vznikl na skautské křižovatce přehledný článek, který podrobně informuje o výstupech Valného sněmu. Zároveň je ke shlédnutí televizní reportáž regionální litomyšlské televize CMS TV, která na sněmu natáčela. A jako poslední si můžete prohlédnout oficiální fotogalerii na facebooku.

Jak někteří ví, někteří tuší a jiní vůbec neví, název naší organizace je:

Junák – svaz skautů a skautek ČR.

Tento název má své mnohé nevýhody a proto se Valný sněm Junáka rozhodl o změnu názvu a sice byl odhlasován nový název:

Junák – český skaut, z.s.

Samotné hlasování bylo velice dramatické, avšak ne tak, jak vás asi napadne. Všichni věděli (z orientačního hlasování), jak to zřejmě dopadne, samotné hlasování trvalo jen pár minut a nový název byl odhlasován drtivou většinou, avšak domluva delegátů na způsobu hlasování trvala přibližně 2 hodiny. Zkrátka kdo nezažil, nepochopí! 🙂
Avšak důležitá zpráva. Aby nevznikly komplikace, stále platí starý název. O přechodu na nový název budeme teprve informováni ústředními orgány Junáka nejspíš někdy na podzim tohoto kalendářního roku.

Tím nejdůležitějším dokumentem Junáka jsou Stanovy. Je to taková naše Ústava. Ty aktuální Stanovy byly schváleny 21.10.2001. Platí tedy beze změny téměř 13 let. Ústřední orgány Junáka se rozhodly je kvůli tlaku „dnešní doby“ změnit. A tak se i stalo. Aktuální znění Stanov zatím není k dispozici, ale tak jako tak ty nové Stanovy začínají platit až 14. června 2014. Těšte se na ně!

Jedním z velkých témat sněmu bylo, zda naše skautky setrvají či opustí mezinárodní skautskou organizaci WAGGGS. Možnosti, jak se do budoucna rozhodnout, byly 4, ale nechci vás jimi zbytečně zatěžovat. Valný sněm přijal rozhodnutí nevystupovat z WAGGGS, ale zároveň všechny dívky registrovat do druhé mezinárodní skautské organizace WOSM, u které jsou v této chvíli registrováni pouze chlapci.

A jako poslední zprávu ze sněmu bych uvedl Strategii Junáka do roku 2022. Nebylo to nijak ožahavé téma, jednalo se spíše o informaci pro delegáty než o podnět k diskuzi. Každopádně vznikl dokument, který má dvě části. Ta první jsou statistické údaje, které vznikly na základě nějakých průzkumů a šetření – dají se zde najít docela zajímavé informace. Ta druhá jsou jakási doporučení či cíle, kam by měl Junák směřovat. Dokument lze dohledat na skautské křižovatce, případně využijte tento odkaz.

Celý článek bych rád uzavřel svým názorem a svými postřehy. Valný sněm Junáka je super akce. Míchá se zde tradiční skautování a politika. Není to tedy pro každého, ale pro zájemce jsou to hezké zážitky. Organizace akce proběhla perfektně. Měli jsme dobré jídlo, super ubytování, jako doprovodný program nejrůznější prohlídky, všude byli organizátoři s oranžovými šátky, kteří vždy věděli, kam přesně nás poslat. V prostorách sněmu bylo skautské občerstvení se skvělými cenami a ještě skvělejšími dobrotami. Spousta stánků s nejrůznějšími dárky, suvenýry, ale i mnoho materiály pro práci v oddílech. Zkrátka vařilo se zde to pravé skautské jádro.
Jsem moc rád, že jsem se sněmu účastnil. Příště pojedu doufám znovu a účast doporučuji každému skautovi, kterého by sněm mohl alespoň trochu zajímat.

Do dalších skautských let přeje mnoho zdaru autor článku
Niva
20.4.2014