Rubriky
Aktuality Potkani

Jediný skautský oddíl v ČR pro neslyšící oslavil 15 výročí.

Před 15 lety se tři kamarádi, Tin, Cvrček a Tíšek, rozhodli založit první a doposud jediný

 

skautský oddíl pro neslyšící a nazvali jej POTKANI.

 

Slyšící Alena Dvořáková (skautskou přezdívkou Tin) a dva neslyšící Lucie Červinková (Cvrček) a František Půlpán (Tíšek) měli zkušenosti ze skautských a turistických oddílů. Mrzelo je, že neexistuje podobný oddíl pro neslyšící děti. Tíšek i Cvrček měli zkušenost, jak obtížné je integrovat neslyšícího do běžného oddílu. Zkusili to a v roce 2000 založili oddíl s vizí pro další generace neslyšících dětí. A povedlo se!

 

Děti, pro které oddíl tenkrát zakládali, jsou již nyní dospělí roveři a rangers. Marie Pangrácová (Ježi), Anna Pangrácová (Smíšek), Honza Semerád (Křeček) a Vojta Kovařovic (Oříšek) jsou současnými vedoucími oddílu.  Oddíl 1 rok nefungoval, ale v roce 2011 se jim podařilo obnovit pravidelnou činnost pro mladší děti z různých míst naší republiky.

Celkově prošlo oddílem přes 100 dívek a chlapců.

ve fotokoutku se každý mohl stát skautem z Potkanů:-)


13. prosince 2015 přišlo na naši oslavu výročí přes 50 návštěvníků, bývalých členů, jejich přátel a rodičů, ale i zástupci Junáka a MČ Praha 1.

 

Společně se stávajícími členy oddílu jsme připravili prezentaci o historii oddílu, fotokoutek, bohaté občerstvení. Vše se neslo v přátelské a veselé atmosféře, zvláště, když došlo na vzpomínkové věci jako např. oddílový časopis Směrovky, kroniky, diplomy, trička a mnoho archivních fotografií.

 

Pro naše hosty jsme si připravili drobné hry a úkoly na stanovištích, např: ve hře „Kdo je kdo?“ bylo potřeba spojit současné a mladší verze fotek členů Potkanů, mohli jste si zahrát logické hry, vyluštit hádanku, šifru, poskládat kostku nebo se zkusit dostat přes řeku. Pro sportovně založené bylo připravena „Slack line“, pro šikovné odlévání sádry do podoby Potkaního loga a postav z celoroční hry (Asterixe, Obelixe a Panoramixe). Díky společnému úsilí návštěvníků vznikl nápis 53. POTKANI.

stanoviště s drobnými úkoly a hrami byly pro všechny.


Na závěr oslav byli zakladatelé oddílu odměněni za dlouholetou práci, malým plyšovým potkánkem se šátkem. Na řadu přislo očekávané divadelní představení od současných vlčat a světlušek, nejen pohádkové ale i z budoucnosti.

divadelní vystoupení.


Ale protože se jedná o narozeniny, dostali všichni sladké překvapení – dort ve tvaru ementálu, kterým prolézá 15 malých marcipánových potkanů!

překvapení večera

Za tým vedení oddílu Potkani, bych chtěla poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se podílí na chodu našeho oddílu, vedoucím a rodičům. Dále bych chtěla poděkovat našim dobrodincům a sponzorům – Magistrátu hl. m. Prahy, MČ Praha 1, Kontru Bariéry. Nemůžeme zapomenout ani na Českou Unii neslyšících, jejichž tlumočníci nám pomáhají na akcích se slyšícími. V neposlední řadě i naším malým členům, světluškám a vlčatům.

 

Za 53. skautský oddíl neslyšících POTKANI,

Marie Pangrácová – Ježi,

vůdkyně oddílu Potkani

skautpotkani@gmail.com


 

Odkaz na fotogalerii z oslavy narozenin:

http://www.skautipraha2.cz/index.php/fotogalerie-vo1

Odkaz na webové stránky oddílu:

http://www.skautipraha2.cz/index.php/oddily/53-oddil-neslyicich-potkani

Pozvánka na narozeniny byla otištěna i na webu MČ Praha 1:

http://www.praha1.cz/cps/odbory-a-oddeleni-61520.html