Rubriky
Aktuality ZHSK

Benjamínci ZHSK pomáhali u huculských koníků

v rámci 72hodin dobrovolnických prací.

 

Pomohli jsme podle svých sil. My–Benjamínci–jsme totiž ještě předškoláci. Ale zvali jsme s sebou rodiče, aby nás bylo na to pomáhání víc. Naší hlavní pomocí na Zmrzlíku bylo sbírání jablíček pro koníky v blízkém sadě. Nanosili jsme jich velkou hromadu. mají je totiž moč rádi :-).

 

Za to jsme se mohli povozit na koňském hřbetě. Huculové jsou svým vzrůstem malí koníci, ale pro nás prcky jsou stejně obrovští.

Projekt 72 hodin – dobrovolnická práce:


Již tradičně pojedeme na farmu Aster do HUCUL CLUBu ke koníčkům na Zmrzlíku u Řeporyj.

 

Proč jezdíme právě k huculům? Protože v dobách, kdy byl skauting zakázán, byl náš oddíl od r. 1980 součástí TJ Aster-Hucul Club jako turistický oddíl mládeže. TJ Aster později pomohla i při obnově Junáka v listopadu a prosinci 1989. HUCUL CLUB–sdružení pro záchranu huculského koně, byl založen v roce 1972, kdy na celé planetě zbývalo jen asi 300 čistokrevných jedinců tohoto plemene. Vede plemennou knihu, v současné době chová asi 50 čistokrevných huculských koní a odchoval za dobu své existence více jak 230 hříbat.Více: http://huculclub.eu/

 

Níže odkazy na články a fotky o našich projektech 72 hodin

https://www.72hodin.cz/2016/projekty/zhsk-huculum
https://www.72hodin.cz/2016/projekty/zhsk-bezejmennemu-ostruvku-v-braniku
https://www.72hodin.cz/2016/projekty/zhsk-pro-strane-petrina

 

Huculští koně–jsou potomci tarpana a původního koně Karpatského oblouku (od Rumunska přes Zakarpatskou Rus, Polsko a Slovensko až po Beskydy) chovaní polodivoce do poloviny minulého století (kdy je zdecimovala válka a kolektivizace zemědělství). Jsou skromní, menší než jezdečtí koně (jen cca 150 cm v kohoutku), vytrvalí, odolní (nemusejí mít stáj ani v zimě. Mají znaky divokosti (nemají bílé zbarvení, mají stojatý kořen hřívy, zebrování na nohách, výrazná „úhoří pruh“ a „oslí kříž“ na zádech). Nejsou okovaní. Mají silný stádní pud a jsou přátelští k dětem.

Více fotografií v naší galerii od Petra Kučery.

25. října 2016

Káča – Michaela K. Rocmanová, za oddíl ZHSK