Rubriky
Aktuality Rysové

Rysové slavili Vánoce

Oddílový vánoční víkend Rysů Poslední víkend před Štědrým dnem nás čekala tradiční akce – vánoční výprava spojená s nadílkou u stromečku a…

 

 

…zakončená společnou vánoční akademií pořádanou pro rodiče a členy společně s dívčím oddílem Velká Medvědice.

 

Začátek akce byl v sobotu odpoledne u naší klubovny v Krkonošské ulici. Tam jsme odevzdali donesené dárky a cukroví a vyrazili odložit batohy do klubovny v Bělehradské, kde jsme později oslavovali a také přespali. Odtud jsme vyšli opět do ulic předvánoční Prahy pro Betlémské světlo, ale také k Vltavě nakrmit labutě a racky.

 

Když se snesla tma a v ulicích začal profukovat studený vír, vrátili jsme se zpět do klubovny, kde už byla připravena slavnostní večeře. Jídlo bylo tentokráte ne zrovna vánoční, ale pizza všem moc chutnala:) Poté začala nadílka, při níž každý (od nejmladšího po nejstaršího) rozdával postupně od stromku po třech dárcích a to buď jmenovitě označených nebo těch, které přinesl ježíšek anomymně pro některého přítomného člena naší smečky.

Když byly všechny dárky vybaleny, došlo na soutěž o Nejlepší vánoční cukroví. Té se zúčastnilo každé donesené cukroví, které bylo vytvořeno prací v rodinách jednolivých členů. Všichni se vrhly na očíslované krabičky a po ochutnání dávali tomu nejlepšímu cukroví svůj hlas. Každý měl na rozdělení tři hlasy, které rozdal mezi všechna soutěžní cukroví, mimo to své. Na základě veřejného hlasování byl vybrán vítěz. Letos to bylo cukroví vytvořené v rodině Vlčka. Vlček tedy převzal cenu – zdobenou vařečku.

 

Plovoucí svíčky jsme letos pouštěli jen uvnitř – v malé sprchové vaničce, ale i tak to byla zábava. Někomu svíčka hořela a plula pořád dál, jiný ji stále znovu zapaloval nebo vytvářel z ořechů náhradní. Na slavnostním nástupu byla také předána služební léta a šátek za splněnou skautskou nováčkajdu – Hejkalovi. Doufám, že další žluté i hnědé šátky budeme předávat co nejdříve. Závěr večera patřil vybranému filmu – Harry Potterovi a kamenu mudrců. Jako předfilm jsme shlédli táborový dokument z 30leté historie našeho oddílu – tábor na Čengrovce 1996.

V neděli jsme se dobře vyspali, zabalili věci, královsky posnídali a vyrazili na průzkum do parku. Po návratu nás před obědem čekala ještě výroba staveb z kostek cukru a povídání o vánocích a dárcích pro chudé lidi a ceně pro nás zbytných věcí – sladkostí. Poté, co jsme loni věnovali vánoční dárky pro pejsky v kolínském útulku jsme letos vybrali dárek v podobě 20 kuřat pro chudé africké rodiny. Na tento dar jsme se společně složili a prostřednictvím organizace Člověk v tísni předali na sbírku. Od nich jsme poté obdrželi i certifikát pro celou naši smečku.

Po opečené klobáse s bramborem jsme se už vydali do Nuslí, do domova Sue Ryder, kde od 14 hodin začala středisková Vánoční akademie. Pro rodiče dětí našich obou oddílů i dalších členů střediska byl připraven pestrý dvouhodinový program složený z připravených scének jednotlivých družin, prezentací fotografií a videí z celoroční činnosti, ale také z informací o nově budované klubovně a připravovaném společném zimím táboře v Orlických horách.

 

Přestávka pak byla vhodnou příležitostí nejen ke konzumaci přineseného vánočního občerstvení, ale i k povídání na různá témata. Na závěr akademie jsme si společně zazpívali vánoční koledy a popřáli si klidné svátky.

 

Více fotek zde.

29. prosince 2016

Slimák – Jan Petera