Rubriky
Aktuality Potkani Rysové Středisko Velká medvědice ZHSK

Středisková výprava – skautské století

25. – 27. 5. 2018

Pátek byl den začátku střediskové výpravy, kdy se vlčata, světlušky a skauti z našeho střediska mohli navzájem poznat.

 

Děti přijely z různých koutů ČR do Pardubic a tam se setkaly a jely společně do Slatiňan. Tam se ještě připojily děti z Hradce. A pak šly pěšky asi 5 km s batohem na táborovou základnu Šiškovice. Některé děti šly pomalu a některé děti chodily jak formule . Na základně postavili stany a už se pomalinku stmívalo.

 

 

Ráno byla rozcvička všech oddílu, a to Rysů, ZHSK, Velké Medvědice a Potkanů. Po rozcvičce následovala snídaně a rozdělení účastníků do skupin. Takže skupiny byly smíchané ze všech oddílů a jejich cílem bylo poznat se navzájem. První dopolední hra byla turistika s několika stanovištěmi s úkoly. Některé skupiny zabloudily a naštěstí našly svou správnou cestu pomocí mapy. Chodily sami s mapami a poradily si svými šikovnými hlavičkami.

 

 

Po návratu následovala další hra – bitva o vlajky. Každá skupina musela sebrat jiné skupině vlajku. Když někdo potkal soupeře, tak se neházelo papírovým míčkem, ale rozhodovalo se stříháním (známá hra kámen, nůžky, papír). Po návratu z bitvy následovala večeře – opékání špekáčku a cvičení na večerní vystoupení. Naším tématem bylo skautské století a každý povyprávěl jak vznikl jejich oddíl. Po cvičení si děti oblékly kroj, stály hezky v řadách a šly pomalu k ohništi. Oheň hezky plápolal a začaly hrát písničky a pak následovalo i vystoupení oddílů.

 

 

V neděli ráno byla poslední rozcvička a nikomu se nechtělo. Ale našli jsme sílu jít na rozcvičku. Po rozcvičce nás čekalo balení stanů a poslední hra. Hra měla připomenout, jak kdysi dávno skauti zvládali běžné situace, to je usušit oblečení, poznat a poskládat z rostlin skautské logo, vozit trakař s překážkou, rozdělat oheň a uvařit jídlo, postavit stan po staru.

 

 

Po skončení hry byl oběd a šlo se pěšky cca 5 km na vlak. U zastávky vedoucí vyhlašovali vítěze a rozdávali odměny a jelo se domů.

 

 

Více fotek zde.

17. června 2018

Žiry, oddíl Potkani