Rubriky
Aktuality Potkani

Jeli jsme Lužnici

7. – 9. června 2019

Vydali jsme se na tradiční každoroční vodáckou výpravu, která byla tentokrát i pro rodiče skautíků.

 

Z Prahy jsme vyjeli vlakem do Tábora, odkud jsme jeli autobusem do Švehlova mostu a pak pěšky cca 2 km do tábořiště Harrachovka. Zde jsme se sešli s ostatními skupinami z Brna a Hradce Králové. Postavili jsme si stany, navečeřeli se a zahráli si pár her, než dorazily nákladním autem naše lodě, pádla, vesty a barely. Rozdělili jsme si je mezi sebou a šli spát. Ráno nás čekal náročný den – 16,6 km z Harrachovky do kempu Dobronice. Čárka všechny spolu s Oříškem seznámili se zásadami, kterých by se měli vodáci – tedy háček a kormidelník držet. Po vyjetí se nám však na vodě se zataraseným stromem podařilo převrátit dvě lodě, avšak to nám nezabránilo abychom ztratili své vodácké nadšení. Po cca 7 kilometrech jsme si udělali obědovou přestávku na pevnině, shodou okolností v tábořišti skautů, které znal náš Křeček

 

 

Do kempu Dobronice jsme se dostali v podvečerních hodinách. Omylem jsme se vylodili trochu níž, než jsme měli, ale i to jsme zvládli. Nakonec jsme si úspěšně v tamějším kempu postavili stany a navečeřeli se buřtíků, které jsme si opekli u ohně, v příjemné atmosféře letního večera. Dorazila i druhá skupina, neboť část Potkanů měla v sobotu další část Svojsíkova závodu. Počasí nám přálo. Byly vidět hvězdy a byli jsme spokojení s tím, jaký výkon jsme přes den podali. Dětem se hlavně líbily splavy, sjeli jsme několik mírných a bezpečných jezů, což bylo cool. Místy byla řeka i rychlejší což se dětem líbilo. Někteří se cestou i vedle lodí vykoupali.

 

 

V neděli nás čekalo 9 kilometrů do městečka Bechyně. V ten den jsme sjeli jen jeden splav. Zde byla řeka hodně klidná a protože bylo pořádné horko, neodolalo se vodě a dost Potkáňat si vedle lodí i zaplavalo. Nikdo už se od soboty nepřevrátil

 

 

V Bechyni jsme odevzdali lodě a veškerou naši výzbroj, a rozdělili jsme se na cestu domů. V ten den byla výluka, nejezdily vlaky tak, jak mají. Tak jsme jeli autobusem do Tábora a z něj vlakem do Prahy, odkud Hradečáci a Brňáci pokračovali směr Pardubice a Brno.

 

 

Budeme se těšit opět za rok – děti si z vodáckých výprav vždy odnesou krásné zážitky. Také se učí kormidlovat, pokud je klidná voda. Mezi sebou se v lodích střídají, aby se navzájem více poznali. A rodičům, kteří se též s námi zúčastnili, bychom chtěli poděkovat za pomoc a spolupráci. Neboť i to je pozitivní, že se seznámí s životem, který skautíci na výpravách vedou, a i se samotnými vedoucími a ostatními dětmi – kamarády jejich ratolestí. Za rok zase AHOJ!

 

Více fotek zde.

25. září 2019

Iva