Rubriky
Aktuality Pohroma Potkani Rysové Středisko Velká medvědice Volantis ZHSK

Středisková výprava 2024 Čisovice

Letošní středisková výprava se uskutečnila ve Fantasy vesničce Čisovice a v přilehlých lesích od pátku 17. do neděle 19. května 2024. Zúčastnilo se jí více než 80 dětí ze šesti oddílů střediska, přes 15 roverů ve věku mezi 15 a 25 lety a vedoucí všech našich oddílů. Mezi dětmi a vedoucími se pak pohybovaly tlumočnice z českého znakového jazyka, které zajišťovaly co největší propojení mezi slyšícími a neslyšícími dětmi.

Tématem výpravy byl střet inkvizitorů, trnomluvců a čarodějnic. Děti pomáhaly Lucille Berunové, která byla neprávem nařčena z čarodějnictví. Společně s ní objasňovaly záhadu, kdo působí nepravosti v kraji. V rámci sobotní hry se děti mohli volně pohybovat mezi různými stanovišti v lese. Pořadí stanovišť si určovaly samy podle mapy. Na každém ze stanovišť se dozvěděly kousek příběhu z celé legendy. Kromě osvojení základních skautských dovedností, jako je například luštění šifer, uzlování nebo první pomoc, si jednotlivé družiny pod vedením svých rádců v rámci spolupráce dávaly dohromady drobné střípky celkového dění v námi vymyšleném světě. Mnohdy se setkaly se zákeřnými ježibabami, nemálo odlišnými z klasických českých pohádek. Jindy ale naopak děti potkaly čarodějky, které svými nadpřirozenými schopnostmi léčily nemocné a pomáhaly potřebným.

Děti v rámci stanovišť takto pátraly po tom, kdo v kraji páchá nepravosti a ubližuje obyvatelům. Nakonec děti odhalily zlou moc, která mohla za problémy ve světě. V neděli společnými silami zachránily naše hlavní postavy a osvobodily rod Berunů od zlého černokněžníka Goraka Tula. Tímto způsobem si naše vlčata, světlušky, skauti a skautky měli možnost potrénovat v bezpečném prostředí skládání informací a kritické myšlení. To v dnešní době, kdy jsou děti neustále bombardovány informacemi z různých médií, pokládáme za velmi důležité. Výprava „Lovci čarodějnic“ byla skvělou příležitostí, jak tuto dovednost rozvíjet zábavným a interaktivním způsobem.