Rubriky
Aktuality Středisko

Přejdi Brdy:-)

Pro všechny skauty a skautky z Prahy.

Úvodní ročníky zimního přechodu Brd nesly stopy mohutného vzestupu a rozvoje skautského hnutí v Československu na sklonku 60. let minulého století.

V roce 1968, po dvou desetiletích nucené pauzy od nástupu komunistů k moci v únoru 1948, se u nás skauting znovu obnovil. Zakrátko se těšil

ohromnému zájmu a přízni desítek tisíc chlapců a děvčat.

Zanedlouho však Československo obsadily armády vojenského paktu Varšavské smlouvy a skauting se pro vládnoucí komunistickou garnituru stal opět nežádoucím hnutím.

Proto byl i přechod Brd pojímán v prvních ročnících jako tichá,nenásilná forma protestu proti okupaci naší země cizími vojsky a vyjádření nesouhlasu s vývojem společnosti v duchu totalitní a skautingu nepřejícíideologie.

Zásahem státní moci byla činnost skautské organizace Junák v roce 1970 znovu ukončena.

Ideje skautingu se však totalitnímu systému zničitnepodařilo. Důkazem toho se staly aktivity mnoha oddílů, které pokračovaly v činnosti převážně pod hlavičkou odborů turistiky tělovýchovnýchjednot, branné organizace, zájmových kroužků dětí a mládeží, nebo i zcela v ilegalitě. Proto nedošlo ani k přerušení tradice zimního přechodu Brd.

Pocelá 70. a 80. léta si organizaci akce vzaly na starost pražské turistické oddíly mládeže. Tuto pochodeň pak nesly až do roku 1989. V roce 1990, kdyčeskoslovenský – a následně samostatný český – skauting začal psát novou, již čtvrtou kapitolu své historie, se také do znaku zimního přechodu Brd vrátily skautské symboly.

Pod nimi pak v roce 2009 oslavila tato tradiční akce pražských skautů kulaté čtyřicetileté jubileum

Informace o akci viz zde.