Rubriky
Aktuality Potkani

Vyhráli jsme a vyjednali mír

Bledé tváře postupují indiánským územím a snaží se získat vše,…

…cenné, co nově objevené země nabízejí. Neberou přitom ohledy na indiánské kmeny, které jsou zde doma. Je ohrožena i vesnice malých indiánů, a proto musí velký náčelník odjet a hledat pomoc. Mladí indiáni mají za úkol chránit své území, bránit ho před bělochy a přitom se učit potřebným dovednostem a skládat indiánské zkoušky. Čekají na svého náčelníka a doufají, že v boji s bělochy zvítězí a své území uhájí.

Příběh, který tvořil osu našeho letošního letního tábora, byl inspirován knížkou Škola Malého stromu.

Tábor se konal na začátku července poblíž Sedlčan na místní skautské základně. Tábořiště je jako ze starých obrázků: na louce stojí podsadové stany, v cípu tábořiště je tee-pee a slavnostní ohniště, pod stromy protéká potok. Pro vodu jsem chodili s dvoukolákem do blízké vesnice, ráno cvičili v orosené trávě, na nástupu vztyčovali vlajku za zpěvu skautské hymny přeložené do znakového jazyka.

Učili jsme se vyrábět mnoho zajímavých předmětů (vydlabali jsme si dřevěnou lžíci, vyrobili tomahawk, lapač snů a indiánský hudební nástroj), střilet z luku nebo hrát lakros. Největším zážitkem bylo přepadení tábora bílými bandity a jízda na koni.

Díky podpoře Nadace O2 Thing Big jsme mohli pro děti i vedoucí ušít indiánské kostýmy a vyrobit mnoho rekvizit. Náčelník kmene, jeho manželka i šaman vypadali ve svých čelenkách a maskách velmi působivě a vytvářeli tak dojem, že louka se stany leží opravdu na Divokém Západě. Můžete ostatně sami posoudit fotografií v galerii.

Táborový příběh se šťastně uzavřel. Velký náčelník vyjednal s bělochy mír. Indiánské dobrodružství ale nekončí, budeme v něm pokračovat i v příštím roce. Už se teď těšíme.

Ježi a Tin, 19.8.2014