Rubriky
Aktuality Velká medvědice

Jste připraveni na budoucnost ? My ANO

Velká medvědice na středoevropském jamboree v Doksech.

Středoevopské jamboree (CEJ) se koná jednou za 2 roky a pořádající země je vždy jezna z této čtyrky : Slovensko, Maďarsko, Polsko a letos skauty a skautky z ostatních zemí hostila Česká republika v rekreačním areálu Poslův mlýn v Doksech.

Letos se účastnili i patroly z Ukrajiny, Holandská, Gruzie nebo Taiwanu.

Fotogalerie

Holky z Medvědice nemohly chybět ! Skautky Ještěrky vyrazily jako účastnice, Trp s Žabkou a Letem jako mezinárodní servis tým a Verča se podílela na přípravě programu. Letošním tématem byla budoucnost. Are you prepared for the future ?


Na jamboree byl připravený pestrý program. Hned v neděli po malém deštíku jamboree odstartoval zahajovací ceremoniál, kde jsme poprvé uslyšely CEJ hymnu.

Každá jsme dostaly jednu barevnou ledku a v jednu chvíli všech 700 účastníků ledky rosvítilo a viděli jsme jak vypadá takový svítící dav 🙂

V pondělí dopoledne byla hra, kterou šéfovala Verča a na přípravě se podílela i Let. Celé dopoledne jsme byly v nově vytvořenýh patrolách, čili jsme se nejdřívě pomocí her seznámily a něco o sobě zjistili. Pak jsme měli jako tým vymyslet jak si představujeme budoucnost – například skautingu, přírody, společnosti. Nakreslili jsme skicu a pak jsme ji museli přenést na velké plátno pomocí houbiček namáčených do barev, jejíchž získání nebylo vůbec snadné. Občas se člověk musel vžít do role kovboje a koně, žáby nebo osminohého pavouka. Ke konci každá patrola svoje dílko zvedla a navzájem jsme si je všichni prohlíželi.

(c)Stěpán Hašek

Odpoledne nás čekala Budoucnost techonologie. Mohly jsme si vyzkoušet nejrůznější technické vychytávky. Třeba kostky, ve kterých je ukryto spousta her a které dokonce i mluví.  Večer jsme mohli navštívit třeba 4D kino nebo jít na koncert.

V úterý dopoledne nás čekal program Budoucnost demokracie. Zahrály jsme si hru ve které figurovaly 3 země s různým politickým uspořádáním – diktatura, komunismus, demokracie. Zároveň jsme vyráběly plakát, zaměřený téma – co a jak konkrétně bychom chtěly v našem okolí vylepšit.

Odpoledne probíhaly nejrůznější sportovní aktivity a vodní hry. Mohly jsme si zaplachtit, zahrát lakros, kin ball nebo ringo. V rámci doprovodných programů jsme mohly třeba do lanáče, navštívit TED kino nebo si zahrát Máchovu hru.

(c) Hraboš

Ve středu dopoledne jsme si v rámci programu Future in nature usmažily placku, na kterou jsme si samy namlely mouku, zkoušely jsme filtrovat vodu z rybníka nebo si v dílně vyrobilly špěrky z plastového odpadu.

Odpoledne nác čekala Velká hra. Autobusy nás přemístily na nedaleké vojenské letiště Hradčany, kde se všechno odehrávalo. Byly jsme opět rozděleny do jiných patrol. V první části hry jsme se snažili získat plutonium a informace o pozadí hry. V druhé části jsme bojovali jako bílý tým proti černému týmu. Víteznému týmu se povedlo zničit nebezpečný reaktor.

(c) foto tým CEJ

výbuch reaktoru           (c) foto tým CEJ

Ve čtvrtek byl Návštěvní den. Kdokoliv si mohl předem zakoupit lístek a využít připravené aktivity. Znovu probíhaly sportovní zápasy, některé aktivity z Budoucnosti technologie nebo Doprovodných aktivit. Odpoledne se tradičně konal festival kultur – každá země měla svůj stánek, kde se něco dělo a hlavně vařilo – takže například v českém stánku si člověk mohl dát bramborák, meruňkový knedlíky nebo se podívat jak se vyrábí kontaktní čočky. Ve slovenském stánku nechyběly halušky.

Večer na podiu každá země předvedla nějaké své vystoupení.

(c) Stepan Hasek – Festival Kultur – Taiwanese show

Pátek byl ve znamení programu Moje budoucnost. V první části jsme si mohly vybrat nějakou zajímavou přednášku, například od člověka se zajímavým povoláním. V druhé části jsme svoji budoucnost mohly ovlivnit ve hře alá gamebook.

Odpoledne byl další program, při kterém jsme se trochu podívaly ven. Po fáborky vyznačené trase jsme se přemístily na Slatinný vrch. Po cestě jsme v přesně určený čas otevíraly obálky a jako patrola si povídali o budoucnosti a minulosti skautingu v našem oddíle. Jaké to bylo když jsme byly malé světlušky, jaké to jednou bude až povedeme oddíl ?

Na Slatinném vrchu nás čekalo vytvoření společného díla. Na přípravě tohoto programu se opět podílela Verča. Každý jsme dostal barevný šátek, na který jsme napsaly / nakreslily nějaké své přání do budoucnosti. Vlaječky jsme spojily do řetězu a všechny vyvěsily a tak naše přání společně visela ve větru. Byla různá – od přání „chci se stát hasičem, po „peace in Ukraine“.


Večer nás čekal zakončovací ceremoniál. Poděkování všem organizátorům, všem sponzorům, společné zpívání CEJ hymny. V sobotu ráno už jen loučení, poslední fotky a hurá na vlak.  Některé z nás si stihly povyměnovat šátky a také jsme navázaly nové kontakty.

CEJ si lze ovšem užít i jako servis tým. Nevím, kde jinde bych měla možnost vlát ve 100kilové rychlosti za autem ve vozíku, nastříhat a napočítat několik tisíc samolepek, stavět jaderný reaktor, pilotovat drone nebo vydat se na výpravu za plastovým odpadem z celých Doks, aby si účastníci mohli vyrobit šperky.

P.S. v neděli v Doksech očividně odpad vyvážejí, čili ho v pondělí nehledejte.  🙂

Trp, Žabka a Let jako vlajkonošky při zahajovacícm ceremoniálu

Český kontingent

Ledky při zahajovacím ceremoniálu

30.8. 2014 Verča