Rubriky
Aktuality Potkani

Proběhla víkendová akce u Macochy

Ve dnech 17. – 19. března proběhla víkendová akce poblíž Moravského krasu pro malé neslyšící skautíky z oddílu Potkani.

 

 

Spalo se ve Křtinách v místním skautském klubu. Celkem se této akce zúčastnilo 12 dětí a 5 vedoucích. Přijeli jsme na místo určení v pozdních hodinách, takže hned po příjezdu byl prvořadý úkol vedoucích nakrmit hladové účastníky, pak s plnými bříšky jsme stihli ještě pár her a po nich se šlo spát, neboť nás čekal další den celodenní výlet na Macochu. Pohádky na noc v hororovém podání se dobrovolně ujmula Lucka a po svém dovyprávění pak děcka ulehla a šla spát. Jenže nějak se jim nechtělo, a tak děti zlobily ještě nějakou tu chvíli, než úplně utichly. Zbóža dorazil za námi až v pozdě v noci, takže děcka ráno překvapil svou přítomností. A po milém překvapení hned následovala rozcvička, kterou vedli Zbóža s Čárkou. Ráno pršelo, ale jak jsme vyrazili na výlet, naštěstí přestalo. Jeli jsme do Vilémovic a z tama už jsme došli po svých až k propasti Macochy.

Chvíli jsme se krásou Macochy i pokochali a po krátké pauze jsme pokračovali dál až k Punkevním jeskyním, kde jsme měli naplánovanou prohlídku jedné z mnoha tamních jeskyň. Prohlídka trvala přes hodinu, kde jsme poznali několik krásných stalaktitů i stalagmitů a na závěr jsme se ještě projeli i loďkou, která nás dovezla až na úplný konec prohlídky.

Po ní jsme se vyvezli nahoru lanovkou, kde jsme pak po pár ušlých metrech zase byli u propasti Macochy. A tam samozřejmě nesměla chybět ani historka o Macoše. Následně se děcka rozdělila do dvou skupin, kde každá ze skupin pak musela plnit různé úkoly po cestě a za všechna splnění pak skautíci dostali jako odměnu bonbónky z Filipín, kde byl před touto akcí náš proslulý cestovatel Zbóža.

Po návratu z celodenního výletu dostala děcka volno, pak je čekala večeře a po večeři následovaly různé hry. A sobotní den již byl rázem u konce, že na pohádky dobrou noc se tentokrát ujal Čárka, jenž slíbil, že dětem taky něco povypráví. Po svém vyprávění se šlo spát a na rozdíl od pátku byla děcka hodná a hned usnula. Samozřejmě, že se na nich podepsala i ta únava z výletu.

Nedělní ráno nás přivítalo krásným sluníčkem, takže děti po snídani šly ven si dělat výtvory ze sádry. A bavily se při tom až tak, že ji i jednu chvíli začali ochutnávat, no co děcka taky nenapadne, že. Po sádrování čekala poslední hra víkendu a to poznávání květin. A skautíci si vedli náramně, i když to muselo být pro někoho dost těžké, hlavně pro ty menší.

Pak následoval úklid celého klubu a po něm už návrat autobusem do Brna. Takže akce jakmile začala, rázem i skončila.

28. března 2017

Čárka – Marek Bednařík