Rubriky
Aktuality Potkani

Vodácká výprava na řece Sázavě

8. – 10. 6. 2018

O víkendu 8. – 10. června 2018 se uskutečnila vodácká akce na řece Sázavě.

 

Skautský oddíl Potkani stejně jako loni nabídl rodičům, aby se připojili na vodáckou výpravu spolu s jejich dětmi. Celkem nás nakonec jelo 31, z toho přesně půlka bylo dospělých a půlka dětí. Jeli i rodiče a sourozenci Pajdy a Šmudly, Alexíka, Nely a Fifinky a Amálky L.

 

 

V pátek jsme jeli vlakem z Prahy do Ratají nad Sázavou. V kempu jsme si postavili stany, pak nám přivezli kanoe, barely, pádla a vesty, načež si všichni vybrali tu svoji na míru. Vedoucí uvařili dětem k večeři polévku a pak jsme hráli chvilku hry v plivání pecek od třešní, kterých přivezl Křeček celý kyblík. Pak vystoupili Král s Šaškem a oznámili dětem, že pokud budou druhý den dobře pádlovat, obdrží za to odměnu v podobě kamínků. Netrvalo dlouho a začalo se stmívat, a tak se děti uložily ke spánku, neboť nás čekal perný den na kánoích.

 

 

Druhý den ráno jsme měli rozcvičku, po snídani si sbalili stany, spacáky a karimatky a dali je Tíškovi a mamince Amálky, Zuzce, do auta. Oni jeli pak auty na další kemp, kam jsme v ten den měli v plánu dorazit na kánoích. Zbytek věcí jsme si dali do vodotěsných barelů.

 

 

Měli jsme před sebou plavbu dlouhou celých 16 km! Děti byly však natěšené a počasí nám přálo. Rozdělili jsme se tak, aby v každé lodi byl kormidelník, který má již zkušenosti. Během plavby se někteří pak nakonec i prohodili a učili se během plavby. Bylo horko, a tak se někteří i vykoupali. Sjeli jsme několik mírných sjezdů, zastavili na louce, kde jsme si dali oběd. A kolem 18. hodiny večerní jsme dorazili do kempu U Hrocha, kde jsme si postavili stany a měli opékání buřtíků. Začalo malinko poprchávat, ale pak naštěstí přestalo.

 

 

Pak jsme hráli různé hry. Opět vystoupili Král s Šaškem a tentokráte za statečnou plavbu bez nehod rozdali dětem třpytivé kamínky pomalované lodičkami. Děti dostaly za úkol tyto kamínky opatrovat jako oko v hlavě do druhého dne večer, aby za ně mohly získat nějakou odměnu. Všichni byli z celého dne na vodě strašně unavení a rychle šli do hajan.

 

V neděli ráno jsme se probudili opět do slunného dne. Dnes byl před námi poslední úsek cesty, která trvala zhruba dvě-tři hodiny. Po rozcvičce a snídani jsme si sbalili stany a opět následoval stejný proces jako v sobotu. Děti byly nadšené, neboť bylo opět hezky a těšily se, že se opět někde vykoupou.

 

 

Kolem 12. hodiny jsme dopluli do Vlkovce, kde jsme přirazili kanoe ke břehu. Vedoucí ještě hodili Kamila a Štefana do vody, neboť slavili narozeniny. Byla legrace. Děti se pak také vykoupaly v řece a pak se osušily. Někteří si šli koupit do bufetu něco k obědu, většina dětí však zůstala na břehu a hrála si. Před odjezdem dětí z Brna vystoupili ještě Král s Šaškem, aby požádali děti o třpytivé kamínky, které obdržely předešlý večer. Všechny děti měly svůj kamínek až na Šmudlu a Kubu, kteří je někde ztratili. Museli pak rozesmát krále, povedlo se jim to, tak všichni dostali sladkou odměnu. Pak nasedly brněnské děti do vlaku, a my hodinu po nich směr Praha. Akce se vydařila na 100%, obzvláště když měly být všude přívalové deště, což nás naštěstí zcela minulo. Děti byly z vody příjemně unavené a celou cestu do Prahy si povídaly o svých právě nabytých zážitcích nebo plánech, které mají na letní prázdniny.

 

 

A my děkujeme všem vedoucím za jejich pečlivou organizaci, snahu dětem i dospělým vysvětlit vše, co se týká kánoí a jejich řízení, a vůbec za celou akci, která by bez nich neproběhla Těšíme se opět za rok!

 

Více fotek zde.

17. června 2018

Ivana Hay, maminka Alexíka