Rubriky
Aktuality ZHSK

Malá ZHSK se zapojí do 72 hodin

sobota 12. října 2019

Tradičně se chystá ZHSK v rámci 72 hodin 2019 na farmu Aster pomoci Huculským koníkům.

 

 

V sobotu 12. října jedeme na farmu Aster – do HUCUL CLUBu k huculským koníčkům na Zmrzlík u Řeporyj.

 

Nejdřív budeme trochu pracovat – budeme se věnovat sbírání jablek, hrabání listí, čištění koní, úklidu dvora, okolí altánku, odbahnění příjezdové cesty apod. Trochu tam pomůžeme a za to si můžeme na chvíli sednout „na kůň“

 

 

Doufáme, že bude čas alespoň na základní výcvik, jak sedět na koni, jak držet otěže, jak pobízet a ovládat koně atd. Ti, co zrovna nejezdí, se dívají na výcvik, když jezdí ostatní.

 

Huculští koně

jsou potomci tarpana a původní koně Karpatského oblouku (od Rumunska přes Zakarpatskou Rus, Polsko, Slovensko, až po Beskydy) chovaní polodivoce do poloviny minulého století (kdy je zdecimovala válka a kolektivizace zemědělství).

Jsou skromní, menší než jezdečtí koně (jen do cca 150 cm v kohoutku), vytrvalí, odolní (nemusejí mít stáj ani v zimě). Mají znaky divokosti – nemají bílé zbarvení, mají stojatý kořen hřívy, zebrování na nohách, výrazný „úhoří pruh“ a „oslí kříž“ na zádech. Mají silný stádní pud, jsou přátelští k dětem. Nejsou okovaní.

 

HUCUL-CLUB – sdružení pro záchranu huculského koně

byl založen v roce 1972, kdy na celé planetě zbývalo jen asi 300 čistokrevných jedinců tohoto plemene. Vede plemennou knihu, v současné době chová cca 50 čistokrevných huculských koní s velmi kvalitní genetickou výbavou a odchoval za dobu své existence více než 230 hříbat. Více: http://huculclub.eu/

 

Proč jezdíme pomáhat právě huculům?

Protože v dobách, kdy byl skauting zakázán, byl náš oddíl cca od r. 1980 součástí TJ Aster – Hucul-Club jako turistický oddíl mládeže. TJ Aster naši činnost podporovala i kryla a významně pomohla i při obnově Junáka v listopadu a prosinci 1989. Náš oddíl měl číslo TOM 50170.

 

Projekt 72 HODIN

jsou tři dny plné dobrovolnických aktivit, pořadatelem je Česká rada dětí a mládeže.

KDY BUDE PROJEKT PROBÍHAT

Sobota 12. října, 10:00 – 16:30

 

 

 

(https://www.72hodin.cz/2019/projekty/mladsi-zhsk-huculum)

8. 10. 2019

Káča